Het nummer één meubel van elke slaapkamer is natuurlijk het bed. Het woord heet niet voor niets “slaapkamer”. De slaapkamer is de kamer waarin je slaapt en slapen doen wij op bedden. Bedden zijn niet de kleinste meubels, dus deze kunnen best een groot deel van een kamer innemen. Eenpersoonsbedden zijn natuurlijk wat minder ruimte innemend dan tweepersoonsbedden, maar beide zijn niet het kleinste meubel. Omdat niet elke slaapkamer zo groot is, zijn er ook bedden die speciaal zijn ontworpen om efficiënt met de ruimte om te gaan.

Opbergbed

Een erg bekend soort bed is het opbergbed nog niet, maar dat betekent niet dat hij onder doet qua efficiëntie. Dit meubel is een erg handig opbergbed, doordat je het matras omhoog kan klappen. Door dit te doen komt er een ruimte vrij zo groot als het bed waar allemaal spullen opgeborgen kunnen worden. Vooral tweepersoonsbedden nemen een hoop ruimte in, deze ruimte kan je efficiënt gebruiken door de ruimte onder het bed ook te gebruiken. De rommel staat niet in de weg en is zelfs niet in zicht. Het bed is gemakkelijk open te klappen, waardoor je alle spullen binnen een paar tellen gewoon kan pakken.

Hoogslaper

De hoogslaper is het soort bed dat de meeste mensen waarschijnlijk wel kennen. Wat dit bed zo geweldig maakt is dat er enorm veel ruimte in je kamer overblijft. In principe neemt dit bed geen ruimte van de kamer in, omdat hij zo hoog staat. Onder dit bed kan bijvoorbeeld gewoon een bureau staan, waardoor je twee grote stukken meubels al in de kamer hebt op de plek van één. Dit zorgt ervoor dat er in de rest van de slaapkamer veel ruimte overblijft voor andere dingen.

Halfhoogslaper

De halfhoogslaper is eigenlijk eenzelfde soort concept als de hoogslaper, maar dan halfhoog. Waar de hoogslaper dicht bij het plafond staat en het normale bed dichter bij de vloer, staat de halfhoogslaper ongeveer in het midden van de hoogte van de kamer. Dit zorgt voor genoeg ruimte aan de bovenkant van je bed, maar ook onder dit bed kunnen een hoop spullen opgeslagen worden. Het is niet hoog genoeg om er bijvoorbeeld een bureau onder te zeggen en aan te werken, maar een kast met spullen is zeker mogelijk.

Uitschuifbaar bed

Als je nog een eenpersoonsbed hebt en hier ook geen verandering in wil brengen, is een uitschuifbaar bed erg handig. Het neemt de ruimte in van een eenpersoonsbed, maar mocht er een gast langs komen kan je de onderkant van het bed gewoon uitschuiven tot er een extra bed vormt. Zo zijn er twee slaapplekken en neemt het meubel normaal maar de ruimte in van één slaapplek. Er zijn zelfs bredere uitschuifbare bedden waar bedden met de breedte van een twijfelaar uitgeschoven kunnen worden. Dit biedt al helemaal een hoop slaapplek.