Een houten vloer is een duurzame, esthetisch aantrekkelijke en betaalbare vloerbedekking. Huizen met houten vloeren worden sneller en voor hogere prijzen verkocht dan huizen zonder houten vloeren.

Houtsoort en kwaliteit

De kenmerken van een massief houten vloer worden bepaald door de houtsoort en de kwaliteit ervan. Elke houtsoort is anders en heeft andere kenmerken. Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een massief houten vloer is zijn duurzaamheid. Dat wil zeggen zijn vermogen om slijtage, deukjes en oneffenheden te weerstaan. De duurzaamheid van massief houten vloeren wordt bepaald door de hardheidsgraad. Hardhout is bijvoorbeeld duurzamer dan zachthout. Als gevolg daarvan wordt voor houten vloeren vaker hardhout gebruikt dan zachthout.

Het oog wil ook wat

Net zo belangrijk is het uiterlijk van een houten vloer. Hoewel persoonlijke smaak bepaalt of het uiterlijk van een bepaalde houten vloer esthetisch aantrekkelijk is, gebruiken sorteringsnormen ook het uiterlijk als een factor bij het bepalen van de sortering van een houten vloer. Rekening houdend met de hoeveelheid onderscheidbare visuele kenmerken, worden de sorteringen van houten vloeren niet in verband gebracht met de sterkte of mechanische eigenschappen van een bepaalde houten vloer. Tussen de verschillende kwaliteiten blijven deze kenmerken gelijk. Er zijn veel verenigingen, fabrikanten en leveranciers die de enorme markt van massief houten vloeren bedienen, en velen hebben eigen sorteringsnormen.

Onderhoud van houten vloeren

Nadat een houten vloer is gelegd, wil je je investering natuurlijk beschermen. Over het algemeen is dit een relatief eenvoudige taak die bestaat uit het regelmatig schoonmaken en onderhouden van de houten vloer. Bedenk dat water geen vrienden is met een houten vloer. Als er gemorst of gelekt wordt, kun je dit het beste zo snel mogelijk wegvegen en droogmaken. Bovendien kunnen deeltjes zoals vuil en stof als schuurpapier op de nieuwe houten vloer werken. Het is het beste om de vloer vaak te vegen en te stofzuigen om deeltjes van het vloeroppervlak te verwijderen en slijtage te voorkomen.

Als je slijtplekken of vlekken ziet, schaf dan een professionele vloerreiniger voor hout aan om de vlek te verwijderen. Ga je de vloer onderwerpen aan een grondige schoonmaakbeurt? Houd dan rekening met de afwerking van de vloer. Raadpleeg bij twijfel de fabrikant voordat je schoonmaakmiddelen en/of was gebruikt. Wanneer je zware voorwerpen of meubels verplaatst, gebruik dan een meubelhondje om het werk lichter te maken en krassen te voorkomen.