Mensen die te maken hebben met hard water in huis, willen hier in veel gevallen graag vanaf. Hard water heeft namelijk schadelijke gevolgen voor je gezondheid, maar is ook slechts voor je apparatuur. Van hard water, te voorkomen met een waterontharder, krijgen veel mensen jeukklachten en huidallergieën. Minstens zo problematisch is wat hard ofwel kalkrijk water voor lange termijn effecten heeft op je vaatwasser, koffiemachine(s) en de wasmachine. Kalkdeeltjes tasten op langere termijn de machineonderdelen aan, waardoor deze onderdelen sneller defect gaan. Verder leidt kalk ertoe dat deze huishoudelijke apparaten meer stroom gaan verbruiken en, in het geval van een wasmachine, tot een snellere slijtage van textiel. Redenen genoeg dus om iets te doen aan hard water. Maar hoe dan?

Installeer een waterontharder

De beste oplossing voor het tegengaan van kalkrijk ofwel hard water is het installeren van een waterontharder in Breda. Een waterontharder is een speciaal apparaat, dat ervoor zorgt dat al het binnenkomende water in je huishouden of je bedrijf van kalk wordt ontdaan. Er zijn diverse soorten waterontharders op de markt, zoals ontharders die het water schoonmaken met zuiveringszout of machines die gebruik maken van magnetische kracht. Welk type apparaat je ook kiest: in het algemeen geldt een waterontharder als de beste manier om kalkrijk water snel, efficiënt en voordelig schoner te maken.

Schoonmaken met azijn

Heb je (nog) geen waterontharder thuis, maar kamp je wel met de gevolgen van hard water? Dan adviseren we je om je vaatwasser, waterkoker, koffieapparaat en natuurlijk ook je wasmachine geregeld goed schoon te maken met azijn. Kies voor schoonmaakazijn en lees vooraf de instructies door die bij het apparaat zijn meegeleverd. Een regelmatige schoonmaakbeurt, minimaal twee keer per jaar, helpt je om de levensduur van de apparaten te verlengen, maar ook om de energiekosten omlaag te brengen. Apparaten die beter werken, verbruiken namelijk minder stroom en water.

Zet de temperatuur van je cv-ketel iets lager

Een andere slimme manier om bij hard water kalkaanslag te verminderen, is door de standaard temperatuur van je warmwatertoestel, meestal de cv-ketel of een boiler, iets lager af te stellen. De temperatuur kan teruggebracht worden naar 55 graden. Lager mag niet, omdat andere bacteriën onvoldoende worden gedood. Je zult merken dat de kalkaanslag hierdoor minder wordt!