Tegenwoordig zijn er twee soorten airconditioners: conventioneel en inverted. Deze airconditioners zijn te vinden in de meeste webshops die airconditioners verkopen, zoals airco-outletshop.nl. Het belangrijkste verschil is het vermogen van de compressor om de snelheid van zijn motor aan te passen op basis van de temperatuur in de ruimte waarin hij is geïnstalleerd. Zodra een ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt, verlagen inverter airconditioners de snelheid van de compressormotor. Dit wordt gedaan om energie te besparen en het middel dat nodig is om de lucht te koelen.

Hoe conventionele en omgekeerde airconditioners werken

Een inverter airconditioner zorgt voor superieure en constante koeling in vergelijking met een conventionele airconditioner. Dit model is ook zuiniger met energie en produceert minder geluid. In een airconditioner die geen inverter heeft, wordt de temperatuur geregeld door de compressor herhaaldelijk aan en uit te zetten. Stroompieken worden door de airconditioner ervaren wanneer de compressormotor opstart. Hierdoor zal het totale stroomverbruik in de loop van de tijd toenemen. Aan de andere kant blijft de compressor van een inverter airconditioner continu aan. Wanneer de doeltemperatuur is bereikt, blijft de compressor werken, maar op een lager toerental om de koeling te behouden. Hierdoor gaat het niet alleen langer mee, maar verbruikt het ook minder energie. Beide soorten airco’s vind je in veel online webshops.

Hoe kun je een energiebesparende airconditioner vinden?

Tegenwoordig wordt elektriciteit steeds duurder. Het is noodzakelijk om een ​​airconditioner te kiezen die een lage impact heeft op het milieu. Het Bureau of Energy Efficiency (BEE) kent gestandaardiseerde Energy Efficiency Ratings, die in de vorm van sterren verschijnen. Deze helpen consumenten om het niveau van energie-efficiënte te bepalen van elk model. Een beoordeling van vijf sterren is het hoogst mogelijke. Dit geeft aan dat de airconditioner je aanzienlijke kosten zal besparen op je maandelijkse elektriciteitsrekening. Maak er daarom een ​​prioriteit van om een ​​airconditioner te kiezen die minstens drie sterren heeft, zo niet vijf.

Ontdek extra voordelen

Naast energiebesparing kun je ook kiezen voor airco’s die extra voordelen hebben. Sommige airconditioners hebben antibacteriële filters die bacteriën, pollen, huisstofmijten en allergieën uit de lucht verwijderen. Sommige hebben mogelijk ook stoffilters die kleine huisstofmijten en andere deeltjes kunnen opvangen. Luchtontvochtigers kunnen ook helpen bij het verwijderen van extra vocht uit de lucht tijdens regenachtig weer, voorkomen dat een kamer vochtig wordt en voorkomen dat schimmels en ziektekiemen groeien. Daarnaast kan een airconditioner ook een verwarming hebben die de kamertemperatuur gedurende de winter tot een geschikt niveau verhoogt. Surf op internet en koop nu je airconditioner!