Je hebt een ander huis gekocht of bent toe aan een andere vloer, en om de kosten te drukken wil je de nieuwe vloer graag zelf leggen. Maar, hoe pak je dat aan? Om er zeker van te zijn dat de vloer er goed in komt te liggen en je op weg te helpen lees je hier de juiste stappen. In dit artikel gaan we uit van een laminaatvloer. Bekijk de vloeren in Zwolle voor meer soorten vloeren. Van meten tot plinten leggen, jij kunt het straks allemaal! 

Vloeren die je zelf kunt leggen 

Niet iedere vloer is geschikt om zelf te leggen. Een gietvloer ziet er bijvoorbeeld prachtig uit, maar er zit heel wat werk in om het strak te krijgen. Deze vloer kun je dus beter door een vakman laten leggen. Vloeren die je wél makkelijk zelf kunt leggen zijn laminaat, pvc en vinyl vloeren. Laminaat is eenvoudig te plaatsen en heeft een luxueuze uitstraling. Vinyl is duurzaam en pvc-vloeren hebben een karakteristieke en warme uitstraling. Over de verschillende soorten vloeren lees je meer op de website van Ambiant. 

In 9 stappen zelf je laminaatvloer leggen 

  1. Meten. Ben je van plan om meerdere kamers te voorzien van een nieuwe vloer? Meet dan alle ruimtes afzonderlijk van elkaar op. De uitkomst tel je bij elkaar op. Houd er wel rekening mee dat je een snijverlies van 10% op het totale aantal vierkante meters vloer hebt.
  2. Laminaat laten rusten. Zodra je het laminaat in huis hebt laat je het minimaal 2 dagen rusten. Het beste doe je dit door de planken te stapelen en ze plat op de grond te leggen. Zo zorg je ervoor dat de planken niet kromtrekken.
  3. Schoonmaken. Voor je kunt beginnen met leggen van de vloer zorg je ervoor dat er geen vuil meer op de grond ligt. 
  4. Ondervloer plaatsen. De ondervloer moet passend liggen. Dus geen ingewikkeld rekenwerk, als het maar passend op de vloer ligt. 
  5. Afstandhouders plaatsen. Afstandhouders zorgen ervoor dat het laminaat niet te strak tegen de muren komt te liggen. Plaats de afstandhouders op de juiste plek en het leggen van het laminaat kan beginnen. 
  6. Laminaat leggen. Voor het mooiste resultaat begin je in de linkerhoek van de langste muur in de kamer. Plaats de laminaatplanken altijd van links naar rechts.  
  7. Planken op maat zagen. Bij de tweede rij begin je door een plank op een willekeurige plek door te zagen. Zo krijg je een mooi geheel.  
  8. Heb je lastige plekken? Geen probleem, hier kun je het beste een profielaftaster voor gebruiken.  
  9. De laatste stap is het leggen van de plinten.  

Onderhoud van de nieuwe vloer 

Zodra de nieuwe vloer ligt wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten. Dat doe je door je laminaatvloer goed te onderhouden. Als je regelmatig stofzuigt, kom je al een heel eind. Dweilen doe je met een vochtige doek en reinigingsmiddel.