Als je last hebt van ongedierte in je huis of tuin is dat erg vervelend en verpest het vaak je woongenot. Het voelt viezig en iedere keer als je er weer eentje tevoorschijn ziet kruipen irriteer je je. Dat is niet nodig. Vaak kan je namelijk best veel doen om zelf ongedierte bestrijden. Dat kan je een hoop geld besparen als je geen bestrijder hoeft in te huren, maar het gewoon zelf kan doen. Ook is het belangrijk om niet alleen maar te bestrijden, maar ook te voorkomen. Als je bijvoorbeeld geen afval hebt liggen, is de kans op ongedierte een stuk kleiner.

De strijd om je tuin: mollen bestrijden

Als je veel tijd, geld, moeite en spierpijn hebt gestoken in het mooi maken van je tuin is het resultaat iets wat je niet verpest wil zien. Daarom is het vaak erg frustrerend als je uit het raam kijkt en ineens molshopen ziet in je grasveld. Als dat zover is weet je dat je aan de slag zal moeten. Als je dat namelijk niet doet, wordt het alleen maar erger. Je zal dus moeten mollen bestrijden. Er zijn verschillende manier waarop je dat kan doen. Iedere manier heeft natuurlijk verschillende voordelen en nadelen. Zo zijn er verschillende manier die redelijk diervriendelijk zijn, bijvoorbeeld de mollen alleen verjagen.

Aan de slag met carbid

Als je aan carbid denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan carbid schieten. Dat is logisch want dat is de meest bekende manier om carbid te gebruiken. Je kan carbid echter ook op een andere manier gebruiken. Je kan er namelijk ook heel goed mollen mee verjagen. Dat werkt op de volgende manier. Als je een molshoop hebt, zoek je de gang op. Daar stop je carbid in wat je nat maakt. Daarna dek je de gang af. Het gas wat vervolgens ontstaat gaat de gangen in en jaagt de mollen weg.

Is dat legaal?

Officieel valt carbid in Nederland onder de biociden verordening in de categorie van niet toegelaten bestrijdingsmiddelen. Je mag het dus niet gebruiken tegen ongedierte. Echter, op de lijst van pesticiden die de Europese unie heeft toegestaan staat het ook. Je mag het dus wel gebruiken als gewasbeschermingsmiddel. Je zou dus kunnen zeggen dat je het carbid gewoon gebruikt om je gazon te beschermen. Of het juridisch helemaal sluitend is, dat weet ik niet zeker maar de kans op controle is in elk geval klein. En anders kan je altijd nog zeggen dat je gewoon gaat carbid schieten want dat mag altijd.

Tips voor je tuin

Je tuin is een plek om te genieten. Heerlijk de plantjes onderhouden en misschien zelfs een kleine moestuin starten. Superlekker en ook nog eens goed voor kinderen om te weten waar hun voedsel vandaan komt. Om er deze zomer extra van te kunnen genieten hebben wij hieronder wat tips opgeschreven.

  • Maak een plan voor het inrichten van je tuin. Een plan zorgt voor duidelijkheid en je kan meteen over de praktische dingen nadenken.
  • De zon komt altijd in het oosten op. Hou hier rekening mee als je aan een zithoek denkt.
  • Kies voor een parasol. Zeker met kinderen is een parasol erg handig.