Een radiator is een essentieel onderdeel van elke woning. Het zorgt niet alleen voor warmte maar kan ook de uitstraling van een kamer bepalen. Als je een nieuwe radiator wilt kopen, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Er zijn immers veel verschillende soorten radiatoren om uit te kiezen. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke zaken op een rij gezet waar je op moet letten voordat je overgaat tot radiator kopen.

Soort radiator

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten radiatoren op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld paneelradiatoren, designradiatoren, kolomradiatoren en vloerverwarming. Elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten wat past bij jouw woning, wensen en budget.

Afmetingen

De afmetingen van een radiator moeten passen bij de desbetreffende ruimte. Een te kleine radiator kan de ruimte niet opwarmen terwijl een te grote radiator alleen maar onnodig veel stookkosten met zich meebrengt. Meet de ruimte op waar de radiator moet komen te hangen en zorg dat je de juiste afmetingen weet.

Warmteafgifte

Elke radiator heeft een ander vermogen als het gaat om warmteafgifte. Het is belangrijk om dit vermogen af te stemmen op de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Over het algemeen is het aan te raden om een radiator aan te schaffen met een vermogen van minimaal 75 watt per vierkante meter.

De prijs

De prijs van een radiator kan variëren van enkele tientallen euro’s tot honderden euro’s. Het is dus belangrijk om een budget vast te stellen voordat je tot aankoop overgaat. Houd daarbij ook rekening met de installatiekosten en eventuele bijkomende kosten zoals het aanleggen van extra leidingen.

Onderhoud

Elke radiator heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Sommige radiatoren zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor stof en vuil dan anderen. Het is belangrijk om te weten welk type radiator je aanschaft en welk onderhoud dus nodig is. Vraag eventueel om advies bij de leverancier.

Een nieuw radiator kopen is geen kleine aankoop. Het is daarom belangrijk om daar goed over na te denken en je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Met de juiste kennis en voorbereiding kun je de juiste beslissing nemen en jarenlang genieten van een comfortabele en goed functionerende radiator. Radiatoren discounter kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.